Diş Tedavisi

Diş Tedavisi

 DİŞ DOLGULARI

Çürük nedeni ile madde kaybına uğramış dişlerin, çürük temizlendikten sonra çeşitli materyaller ile doldurularak, dişin işlevlerini yerine getirmesini sağlamak amacı ile yapılan tedavilerdir.

Diş renginde dolgular (Kompozit Dolgular) Çürük nedeni ile madde kaybına uğramış ön ve arka dişlerde estetik amaçlı olarak kullanılır. Özel olarak geliştirilmiş ara bağlayıcı maddeler (bonding) ile diş dokularına tutunmaları sağlanır. İyi ağız bakımı yapılmadığında dolgu kenarlarından çürümeler olabilir.

İnlay /onlay dolgular: Çürük nedeni ile  aşırı madde kaybına uğramış dişlerde özel yöntemlerle hazırlanan, laboratuvar işlemi gerektiren kuvvetlendirilmiş kompozit veya seramiklerinden üretilen ve yine farklı yapıştırma maddeleri ile dişe uygulanan dolgu çeşididir.

KANAL TEDAVİSİ

Kanal tedavisi, diş kaybını önlemek amacıyla, dişin kök kısmında yer alan dokular ile ilişkili tedavidir. Pulpanın(diş sinirinin) hasar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Önceki yıllarda pulpada sorun olduğunda tek çözüm çekim iken, günümüzde bu dişleri tedavi etmek mümkündür. Yüksek başarı oranlarına rağmen (%90 üzeri), diğer tıp uygulamalarında olduğu gibi, kanal tedavisinin sonuçları içinde garanti vermek mümkün değildir. Bazı durumlarda kanal tedavisinin tekrarı, tedavi edilen dişe cerrahi müdahale veya çekim gerekebilir.  Kök içine ulaşmak amacıyla diş üzerinde bir giriş yolu oluşturulduktan sonra kullanılan hassas aletler yardımıyla kökün içi temizlenir. Döner sistem aletleri ile kanallar şekillendirilir. Kanalların enfekte dokulardan temizlenmesi için bazı kimyasal ilaçlar ile irrigasyon yapılır. Daimi restorasyondan önce, kök dolgusu ile kanallar tıkanır.

Tedavi, tek seferde bitebileceği gibi, dişin durumuna bağlı olarak, birkaç hafta boyunca farklı seanslar şeklinde de uygulanabilir. Hasta tarafında tedavinin aksatılması, tedavinin uzamasına, şikâyetlerin devam etmesine ve başarı oranının düşmesine neden olabilir. Kanal tedavisi etkin ve güvenilir bir tedavidir.

Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?

Derin çürük ve çatlak dolayısıyla pulpanın kendini iyileştiremeyeceği durumlarda diş canlılığını kaybeder, enfeksiyon bütün dişe yayılabilir. Kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Dişi çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak aşınır. Meydana gelen bu boşlukta abse oluşur. Bu tabloya ağrı ve şişlik de eşlik eder.